Ministrul Sănătății, doamna Sorina Pintea afirmă că managerii de spital pot plăti sporuri maxime din venituri proprii

0
1642

Controversele privind salariile din sistemul medical capătă o cu totul altă turnură. Cel puțin aceasta este concluzia care se desprinde din declarațiile ministrului Sorina Pintea, făcute în cadrul unei emisiuni televizate. Demnitarul susține că medicii și asistentele vor putea primi sporuri în cuantumul maxim prevăzut de regulament, cu condiția ca acestea să fie din veniturile proprii ale unităților spitalicești.

„Dacă există vreun spital care doreşte să dea sporurile la maxim, sporurile din regulament, poate să o facă utilizând veniturile proprii. (…) Aceste venituri proprii pot fi folosite de spitale pentru a reîntregi aceste sporuri. Aici vom vedea adevărata valoare a managerilor. (…) Orice spital va dori să plătească la maxim – asta este propunerea noastră – poate să o facă din aceste venituri proprii. Dacă doreşti să câştigi mai mult decât îţi oferă statul român în acest moment, poţi să o faci. (…) Am propus acest lucru sindicatelor, au spus că se vor gândi. Mi-au spus că li se pare o soluţie decentă”, a spus Pintea.

Este o propunere bună ce-i drept, care va cerne managerii de spitale, în sensul că-i va obliga pe aceștia să performeze, dar, pe de altă parte, pare și o măsură disperată care trădează un soi de incapacitate. De ce? Din simplul motiv că e posibil ca gevernanții să conștientizeze faptul că din bugetul de stat nu pot fi suportate aceste creșteri salariale și atunci managerii spitalelor să fie transformați în țapi ispășitori.

Ministrul Sănătății a precizat că sporurile vor fi aplicate la salariul de încadrare: „Prin regulamentul sporurilor am stabilit nişte limite minime şi limite maxime. Limita maximă a sporurilor în acest moment este 85%, iar limita minimă – în funcţie de specialităţi. (…) Personalul TESA, conform Ordonanţei 117/2017, va avea sporurile menţinute la nivelul lunii ianuarie 2018”.

În ceea ce-i privește pe medicii de familie, Pintea consideră că aceştia ar trebui să devină foarte importanţi pentru sistemul de sănătate.

„Medicul de familie în România ar trebui să devină foarte important, astfel încât nu am mai avea în spitale pacienţi fără să fie investigaţi, fără să fie consultaţi, fără să fi trecut vreodată pe la un medic de familie şi să nu mai cheltuim atât de mult în spitale, să încercăm să stimulăm medicul de familie să îl verifice, să îl aducă la cabinet”, a explicat ministrul Sănătății.

A consemnat pentru #stirimedicale, I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *