Pintea: „Avem bani pentru patru bănci de piele și patru de sânge. Banii se rostogolesc din 2012”

0
974

Șocant, dar adevărat. Cam așa pot fi interpretate declarațiile ministrului Sănătății făcute în cadrul unei emisiuni televizate. Dacă nu știați, aflați de la ministrul Sănătății că da, există bani prevăzuți în buget pentru bănci de piele și de sânge, și nu de ieri, de azi, ci de peste șase ani. Și nu pentru o bancă, ci pentru opt astfel de laboratoare. Astăzi suntem la faza de studii de fezabilitate. Nu știm cu exactitate dacă în această fază suntem încă de când au fost prevăzute fondurile în buget, întrucât Pintea nu a făcut nicio precizare în acest sens.

„Avem în buget bani pentru patru bănci de piele şi patru bănci de sânge. Bani care se rostogolesc din 2012. Suntem în faza de studii de fezabilitate. Am convingerea că le vom face şi pe acestea atâta vreme cât avem bani în buget”, a declarat Sorina Pintea.

Totodată, ministrul a menţionat că are în calcul aplicarea unor măsuri pentru a corecta problemele de organizare de la nivelul centrelor de transfuzii de sânge din ţară, în condiţiile în care ţara noastră este „o veşnică problemă criza de sânge”.

„Spitalele în acest moment se descurcă la limita de avarie, dar în general este o veşnică problemă în România criza de sânge. Şi aici cred că nu am fost suficienţi de agresivi în aceste campanii în sensul bun al cuvântului pentru că există situaţii dramatice în spitale cu lipsa de sânge. Din păcate, ne mobilizăm când auzim despre un caz dramatic şi atunci simţim că trebuie să facem ceva. Poate ar trebui să simţim mai des. Dar nici politica privind centrele de transfuzii nu a fost cea mai fericită în acest moment la noi în ţară şi va trebui să facem ceva şi în acest sens”, a ținut să precizeze ministrul Sănătății, precizând că „… de regulă, stăm destul de prost cu sângele şi pe vremea asta numărul donatorilor a scăzut. (…) Se poate vorbi de o criză, de o îngreunare a aprovizionării spitalelor cu sânge din cauza scăderii numărului de donatori. Acesta este adevărul.”

Iar un exemplu concludent în acest sens este chiar faptul că la începutul săptămânii aceasteia a fost înregistrat unul dintre cele mai scăzute niveluri de donatori, cu 40 la sută mai puțin față de normal. Concret, la Centru s-au prezentat numai 130 de donatori, față de 200-250 care trec pragul Centrului în mod normal. Pentru a asigura un confort spitalelor, ar fi nevoie de 400 de donatori zilnic.

A consemnat pentru #stirimedicale I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *