Doctorul Adrian Streinu-Cercel a solicitat oficial Ministerului Sănătății testarea obligatorie pentru hepatită, HIV și SIDA, în decurs de maxim un an și jumătate, prin intermediul medicilor de familie.
De altfel, Cercel a declarat că în cursul săptămânii viitoare, va avea discuții cu oficialii de la Sănătate.
„Am făcut o adresă către cele trei instituţii mari ale statului, Ministerul Sănătăţii, Preşedinţia României şi Guvernul României. Am înaintat această hârtie acum două săptămâni şi urmează discuţii. (…) O să vorbim săptămâna viitoare la Ministerul Sănătăţii pentru un program pentru medicii de familie, ca să îşi testeze toţi oamenii de pe listă, în decursul a unui an, un an jumătate. (…) Propun medicilor de familie din România să-şi testeze toţi pacienţii, toate persoanele de pe listă, în decurs de un an, un an jumătate, pentru toate cele trei”, a declarat Streinu-Cercel.
Streinu-Cercel spune că există medicamente în prezent pentru cele trei infecţii, hepatită, HIV şi SIDA şi depistarea din timp a acestor boli ar costa puţin, faţă de cheltuielile propriu-zise pentru tratamentul acestora.
„Testările ar trebui să fie obligatorii, evident că vor fi consiliaţi oamenii de medicul de familie şi li se spune care sunt avantajele acestei testări. (…) când îi spun că dacă te găsesc cu virus hepatic C, te vindeci, când îi spun că dacă te găsesc cu virus hepatic B ai toate şansele (…) să stopeze boala cronică de ficat şi să nu faci cancer de ficat în următorii 20 de ani, când îi spun că dacă te găsesc cu HIV, te tratez şi nu mai transmiţi la cei din jurul tău şi vei duce o viaţă normală pentru tot restul vieţii, eu zic că sunt nişte avantaje fantastice”, a precizat Cercel.
Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” se arată îngrijorat de faptul că în loc să ne testăm cu toții și să prevenim aceste cumplite boli, mai ales că sunt niște infecții care pot fi stăpânite, tăiem șansele și speranțele oamenilor la o viață normală. Iată care este părerea specialistului vis-a-vis de prevenire: „Primul considerent este că sunt nişte infecţii care pot fi stăpânite. (…) În momentul de faţă vindecăm infecţia cu virusul hepatic C, ca atare, dacă nu testăm pe toată lumea, le tăiem şansa şi speranţa de o viaţă normală. Costurile sociale deduse de aici sunt enorme, comparativ cu o testare care poate să coste 15 lei. Dacă nu testăm pentru virusul hepatitei B, atunci vom avea şi ce avem în momentul de faţă, cancer hepatic, ciroză hepatică, care, ele însumate costă enorm comparativ cu o testare de 15 lei. HIV-ul dacă nu-l testăm şi nu îl identificăm, iarăşi costurile pe terapie, ştiţi foarte bine că o schemă terapeutică este undeva la 500 de euro pe lună, iarăşi costă enorm. Dacă stăm să ne gândim din punct de vedere cost-eficienţă, de departe, testarea în momentul de faţă şi identificarea unei cohorte care ar fi eventual pozitivă şi tratată la timp, ar duce la reducerea în următorii 5-10 ani de zile, a costurilor de sănătate, enorm”
Cercel a mai explicat că „trendul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este ca până în 2020 să avem 90 la sută din populaţia HIV depistată, 90 la sută trataţi, iar pentru hepatita C, acelaşi target este până în 2030”.
Din nefericire, există voci care susțin faptul că deja Casa Naţională de Sănătate a refuzat să deconteze testarea pacienţilor medicilor de familie, pentru hepatită. Dec,larația îi aparține presedintelui Filialei Sibiu a Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, medicul Loredana Piloff.
Conform datelor prezentate de Streinu-Cercel, din 1985 până în 2017 s-au înregistrat în total 22.980 de pacienţi cu HIV/SIDA în România, dintre care mai sunt în viaţă 15.000. Anul trecut, au fost depistate 692 de cazuri noi HIV/SIDA şi 171 de decese din cauza acestei boli.
A consemnat pentru #stirimedicale I.P.