În România lui 2018 avem peste o sută decese din cauza gripei. Se pune problema declarării unei epidemii?

0
1065

101 morți. Acesta este cel mai recent bilanț al deceselor cauzate de virusul antigripal în acest an în România, anunțat oficial de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. Ultimul persoană decedată avea condiții medicale preexistente și nu era vaccinată antigripal. Trebuie făcută precizarea încă de la început că nicio victimă nu a fost vaccinată antigripal.

În rândul oamenilor există îngrijorarea că autoritățile nu vor să declare epidemia de gripă de teamă să nu nască isterie. Specialiștii, în schimb, spun că în țara noastră nu sunt întrunite criteriile pentru declararea unei astfel de epidemii, criterii stabilite de către Organizația Mondială a Sănătății. Unul dintre cele mai importante criterii este înregistrarea a 1500 de astfel de cazuri la fiecare o sută de mii de locuitori. Din fericire, suntem departe de înregistrarea acestor cumplite cifre.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății declara, săptămâna trecută, că nu se impune declararea stării de epidemie, iar responsabilii pentru o astfel de decizie sunt specialiștii, nu Ministerul Sănătății: „Specialiștii declară epidemie, nu Ministerul Sănătății. Acum, specialiștii spun că nu este epidemie”, a afirmat ministrul.

La 8 martie, CNSCBT a anunțat cel mai recent bilanț al cazurilor de gripă la nivel național: numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă, infecții acute respiratorii și pneumonii) a fost de 141.069, cu 67% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (84.452) și cu 4.5% mai mare față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (134.922).

De la începutul acestei ierni și până la 4 martie au fost confirmate cu laboratorul 1.178 de cazuri de gripă, cele mai multe – 814 – fiind cu virus tip B.

Cele mai multe cazuri de gripă – 357 până la 8 martie – au fost în București, unde s-au înregistrat 9 decese. Tot 9 decese, din cauza gripei, s-au înregistrat și în Bihor, unde au fost 50 de cazuri de gripă. Un număr mare de cazuri de gripă a fost înregistrat în Iași – 139, cu 12 decese, Argeș – 62, cu 3 decese, Constanța – 98 de cazuri, cu un deces. La polul opus, se află județul Bacău, unde au fost doar 3 cazuri de gripă.

Conform CNSCBT, până la 4 martie au fost vaccinate antigripal 988.817 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

A consemnat pentru #stirimedicale, I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *