În așteptarea fluturașilor, angajații din sănătate au ieșit iarăși în stradă

0
4530

A doua săptămână de proteste în spitale. Câteva zeci de angajați ai Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală protestează, marți, în curtea spitalului, nemulțumiți că, odată cu reducerea sporurilor, le-au scăzut salariile cu până la 1.400 de lei. Și la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași aproape o sută de angajați au ieșit în fața unității având aceleași nemulțumiri.

Câteva zeci de angajați ai Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală protestează din nou, în curtea spitalului.

Aproximativ o sută de persoane au ieșit, la Iași, în fața unității medicale și cer salarii decente, în concordanță cu munca pe care o depun.

”Dacă nu ne dați, măcar nu ne luați”, scrie pe unele dintre afișele pe care le țin în mână angajații.

Salariații din cele două unități au protestat și înainte de Paște. Guvernul a aprobat în urmă cu o săptămână regulamentul cadru al sporurilor acordate angajaților din sistemul sanitar, care stabilește procente diferențiate în funcție de condițiile fiecărui loc de muncă, în condițiile în care Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar și de asistență socială la 30% din suma salarilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite.

Ca urmare a deciziei Guvernului, acest nivel poate ajunge și până la 85%. Măsura este contestată de către sindicaliștii din sănătate, care spun că pragul de 30% pe ordonator principal de credite nu permite aplicarea unui Regulament de sporuri echitabil pentru toate categoriile de salariați din sistem, fapt care va duce la dezbinarea echipei medicale, că prevederi ale Legii 153/2017 discriminează, în continuare, o parte importantă a lucrătorilor din sistemul sanitar (biologi, biochimiști, farmaciști, moașe, infirmieri, personal TESA) și de asistență socială, că Legea 153/2017 în forma publicată de Ministerul Sănătății aduce inclusiv pierderi de venituri pentru unii angajați din domeniu și că singurul argument invocat de guvernanți pentru blocarea solicitărilor angajaților din sănătate este lipsa resursei financiare.

Sindicaliștii au anunțat că în 25 aprilie va fi organizat un miting la care sunt așteptați cel puțin 20.000 de oameni, iar după acest miting va urma greva generală.

A consemnat pentru #stirimedicale, S.O.

<iframe src=”https://www.digi24.ro/embed/stiri/actualitate/sanatate/proteste-ale-angajatilor-din-sistemul-sanitar-fata-de-scaderea-veniturilor-la-bucuresti-si-iasi-910198?video=0&width=570&height=320″ allowfullscreen marginwidth=”0″ marginheight=”0″ align=”top” scrolling=”No” frameborder=”0″ hspace=”0″ vspace=”0″ width=”570″ height=”320″ ></iframe>

<iframe src=”https://www.digi24.ro/embed/stiri/actualitate/sanatate/proteste-ale-angajatilor-din-sistemul-sanitar-fata-de-scaderea-veniturilor-la-bucuresti-si-iasi-910198?video=1&width=570&height=320″ allowfullscreen marginwidth=”0″ marginheight=”0″ align=”top” scrolling=”No” frameborder=”0″ hspace=”0″ vspace=”0″ width=”570″ height=”320″ ></iframe>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *