Doamna ministru Pintea, redefiniți ECHIPA MEDICALĂ! 10 (zece) sau UNU ZERO

3
25145

Un recunoscut medic chirurg a postat de curând un articol în care le cere guvernanților să redefinească ECHIPA MEDICALĂ. Deși face parte din categoria profesională cea mai de sus, acesta recunoaște meritele personalului ”din spatele medicului”

Redefiniți „echipa medicală”, doamnă Ministru Sorina Pintea! Asta e o prioritate majoră a momentului!

 

Cum doamna Ministru al Sănătății Sorina Pintea nu este cadru medical, îmi permit să îi transmit public o precizare de importanță vitală pentru viitoarele decizii pe care va fi obligată, cu siguranță, să le ia în viitorul apropiat.

Doamnă Ministru, actul medical nu este și nu poate fi susținut doar de medici și de asistenții medicali! Actul medical, de la începutul până la finalizarea lui, nu poate exista în afara ECHIPEI MEDICALE! Iar echipa medicală este o piramidă în care medicii și asistenții medicali formează doar partea ei dinspre vârf!

La baza acesteia, trudind în cea mai mare parte anonim în raport cu pacientul mai stau, pe lângă infirmierele și brancardierii pe care cei care i-au exclus de la măririle salariale au făcut-o din desconsiderare (Dă-i naibii, că d’ăștia se găsesc oricând! Doar nu au nevoie de studii ca să șteargă la fund bolnavii, să curețe prin saloane sau să împingă targa!), și alte categorii de personal medical. Acestea din urmă nici măcar nu au fost desconsiderate în gândirea „bucății medicale” din Legea salarizării. Au fost, mai grav, UITATE! Ceea ce înseamnă o desconsiderare și mai mare!

E vorba despre FARMACIȘTII, BIOLOGII, CHIMIȘTII, BIOCHIMIȘTII, PSIHOLOGII CLINICIENI și KINETOTERAPEUȚII din spitale. Le-am scris denumirea meseriei cu majuscule pentru că merită toată considerația noastră, incluzând-o nu numai pe aceea a medicilor curanți, dar, mai ales, pe cea a pacienților!

Și, doamnă Ministru, vorbim despre personal medical CU STUDII SUPERIOARE! Cu FACULTATE, doamnă Ministru! Pe care dacă îi pierdem din sistem, ne ducem dracului, începând cu actul medical și terminând, din păcate, cu pacienții!

Așadar, dacă tot ați declarat că veți iniția noi discuții cu privire la haosul de nedescris al retribuirii muncii în sănătate care a determinat inclusiv frustrări mai mult decât dureroase (invalidante psihologic chiar!) pentru majoritatea categoriilor de personal din sistem, ar trebui să începeți cu redefinirea conceptului de „echipă medicală”, doamnă Ministru Sorina Pintea! Acest lucru ar permite să știți măcar despre cine vorbiți când ne „măriți salariile” sau ne „recalibrați” sporurile.
Pentru că asta e, cred eu, prioritatea majoră a momentului în abordarea sistematică a subiectului!

PS: Ca să nu mai spun că mai rămân de integrat în conceptul de echipă medicală cei din birourile de internări-externări, care sunt „gate-keeper-ii sistemului”. Nu-i uitați nici pe ei!

Later edit:
Știu că mă expun criticilor (nu știu cât de justificate) ale personalului TESA, pe care nu l-am adus în discuție. Am făcut-o deliberat, pentru că am convingerea intimă că toate categoriile de personal TESA ar trebui să fie tratate identic conceptual în cadrul sistemului bugetar național. Altfel spus, de la cel mai valoros economist și până la ultimul muncitor necalificat, abordarea să fie unitară pentru toate domeniile de activitate. Dar, cu scuzele de rigoare, asta nu mai intră în sfera mea de interes. Așa că hai să îi lăsăm și pe alții să se remarce…

O remarcăm noi, care spunem că trebuie să  li se acorde și lor un ”STIMULENT” în funcție de complexitatea muncii. Spre exemplificare, una este sa fii contabil la grădiniță unde sunt 20 de facturi și alta este să ai pe mână evidența unui spital cu mii de înregistrări contabile pe lună.

Și ca o completare necesară… tot mai adăugăm la echipa medicală.

”Am adus în discuție șapte categorii de personal care asigură DIRECT împlinirea activității medicale și care au fost excluse din filosofia măririi salariale în domeniul sănătății publice: brancardierii și infirmierele, biologii, bio-chimiștii de laborator medical, fizio-kinetoterapeuții, farmaciștii și, last, but not least, psihologii clinicieni. De unde și titlul de mai jos.

Oricât de multă dreptate aș avea, trebuie să îmi cer totuși scuze pentru că, luat de vârtejul revoltei, am uitat să includ în enumerare încă două (dacă nu cumva chiar trei) alte categorii. Nu mi-am dat seama singur, ci ajutat de comentariile pe care le-am primit la postare de unii dintre cititori, cărora le și mulțumesc public pentru implicare.
Așadar, „mea culpa!” alături de respectul meu nețărmurit și pentru BIOINGINERII MEDICALI angajați ai spitalelor (pentru cine nu știe, sunt acele personaje care întrețin și, mai ales, repară în timp record – uneori în ATI sau în blocul operator – aparatura care oferă suportul vital bolnavilor gravi – și nu numai!). Acestei categorii profesionale trebuie să-i fie adăugată și cea a ASISTENȚILOR SOCIALI din spitale (extrem de puțini la număr, uneori doar câte unul în fiecare spital – asta dacă spitalele respective au norocul ăsta!), care se luptă cu „plasarea” bolnavilor „cazuri sociale” și care, în lipsa posibilității de preluare în instituțiile specializate, ocupă luni de zile paturile spitalelor (asta da pierdere economică pentru sistem, doamna Ministru!).

I-am lăsat la urmă, la fel ca și în postare, pe colegii mei REGISTRATORI MEDICALI (medicali, doamna Ministru!) din structurile de internare-externare, care, nu numai că se lovesc zilnic de bolnavi ce pot fi contagioși, recalcitranți, frustrați, deprimați, înspăimântați sau „doar în vârstă”, dar mai trebuie să și rezolve în timp real raportarea electronică a muncii din spital – majoritatea lor fiind asistenți medicali ca pregătire de bază. „Gate-keeper”-i ai spitalului i-am numit eu, („păzitori ai porților spitalului” -în traducere metaforică), conștient că de ei depinde în mare măsură liniștea tuturor că ACTUL MEDICAL este început, împlinit și finalizat în modul legal al accepțiunii.

Zece, deci, doamnă Ministru Sorina Pintea!
Zece, precum negrii mititei! Din care, în urma Legii Olguța Vasilescu, până în prezent au primit recunoaștere guvernamentală doar doi: medicii și asistenții medicali! (OBS: cât despre șoferii de la Ambulanță, cu altă ocazie!)
În locul Dumneavoastră, tare mi-ar fi teamă să nu rămână singurii care să lucreze și să nu protesteze…
Și nici aceia toți!

A consemnat pentru #stirimedicale, S.O.

 

3 COMENTARII

  1. Din echipa medicala mai fac parte su tehnicienii de radiologie. In ziua de azi majoritatea diagnosticarilor se fac in baza unui CT sau RMN. Si noi am fost omisi . Aven studii suoerioare si in fisa postului avem multe din atributiile asistentei medicale. Suntem membri ai OAMGMAMR , facem pregatire profesionala continua cu accesarea cursurilor de perfectionare identice cu ale adistentilor si platim anual asigurare de malpraxis. Obligatii la fel cu ale asistentilor drepturi mai putine.

  2. Omul scrie bine, insa e luat de valul „stimulentului” salarial pe care l-a primit personal, deh, salariu de medic. Normal ca la asa venit pe care-l citesti pe fluturas iti vine cheful sa ridici ode gratuite celorlati din echipa medicala. Insa, cu siguranta, il doare drept in cot pe nenea doctorul de altii !

  3. Semnificativa a fost fraza pusa de medicul in cauza in gura altora „Dă-i naibii, că d’ăștia se găsesc oricând!”. Defapt asa gandeste el probabil in forul sau interior si proiecteaza asupra celorlalti complexul sau de superioritate !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *