Membri ai Ordinului Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor din sistemul sanitar protestează la Parlament

0
651

Bucureşti, 8 nov /Agerpres/ – Câteva zeci de membri ai Ordinului Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor din sistemul sanitar din România protestează, vineri, în faţa Palatului Parlamentului, nemultumiţi de modificarea coeficienţilor de salarizare şi a celor de ierarhizare.
Participanţii la protest au purtat măşti, halate albe, întocmai ca în laboratorul de analize medicale.
Ei au afişat pancarte cu mesaje precum: ‘Competenţă nu numai licenţă!’, ‘Competenţa face diferenţa’, ‘Parafa ne apropie de medici’.
‘Este al treilea protest din acest an. Protestăm pentru că, după atâtea luni de zile, după trei proteste, după zeci de memorii, adrese, petiţii, după 5.500 de petiţii depuse la 200 de birouri parlamentare, după sute de emailuri trimise deputaţilor, după ce că în sfârşit ministrul Sănătăţii a depus un coeficient mărit la Parlament, nici acum nu l-au votat. Zace într-un sertar la Comisia de muncă. L-au votat cei de la Sănătate. Măcar să se repare nedreptatea. La noi nu este problema de salarii, la noi este vorba de nerespectarea dreptului câştigat, consfinţit în Constituţie. (…) De ce ne-au luat dreptul câştigat, de ce nu ni-l dă acest Parlament înapoi? Când ni-l dă înapoi? Nu ne răspunde nimeni, nici de ce ni l-au luat, nici când ni-l dau înapoi. Este vorba de faptul că încadrarea noastră este sub cea a asistentului care este subordonatul nostru în fişa postului. Cred că suntem unica ţară din lume în care un subordonat are salariul mult mai mare decât tine şi în care medicul, colegul nostru de laborator, care are responsabilităţi identice în fişa postului, are salariul de trei ori mai mare decât noi’, a declarat preşedintele Ordinului Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor din sistemul sanitar din România, Constanţa Popa.
Ea a spus că salariul unui biolog, biochimist este de trei ori mai mic decât cel al unui medic.
‘Proporţia este între 3.000 la 12.000 de lei – un medic. Este de trei ori mai mic. Nu vrem creşterea salariului, vrem să ni se dea dreptul câştigat’, a arătat Popa.
Reprezentantul Ordinului a anunţat că sâmbătă va fi constituit un sindicat al Biochimştilor, Biologilor şi Chimiştilor din laboratoarele de analize medicale, ‘care să înceapă lupta sindicală’.
‘Vom constitui un sindicat care să lupte şi pentru noi. Vor urma toate pârghiile legale, inclusiv greve, dacă altfel nu se poate’, a mai susţinut Popa.
La protest a fost prezent şi Cezar Irimia – preşedintele Federaţiei Asociaţilor Bolnavilor de Cancer.
‘Alături de Ordinul Biochimiştilor şi Chimiştilor ne dorim, noi, pacienţii, să avem profesionişti în laboratoare, deoarece viaţa noastră depinde de ceea ce elaborează dumnealor la analize. Medicul ne prescrie tratamentul conform acestor analize şi tratamentul depinde în primul rând de ceea ce fac profesioniştii în laboratoare. Susţinem profesioniştii. (…) Suntem alături de profesionişti pentru a ne apăra dreptul nostru la sănătate, la viaţă. Altfel, nu ştim pe mâna cui încăpem şi ce tratamente vom primi’, a spus Irimia. AGERPRES/(A – autor: Roberto Stan, editor: Andreea Rotaru)