Iată pericolul la care te expui atunci când iei antibiotice „după ureche”

0
1208

Din ce în ce mai mulți români consideră că antibioticele sunt panaceu universal, chiar și în cazul unei viroze respiratorii, din această cauză, spun specialiștii, s-a ajuns la o creștere imensă a consumului în ultimul deceniu.

Pacienții, spun specialiștii, nu conștientizează riscurile la care se expun atunci când își administrează antibiotice fără prescripția medicului. Și cum foarte mulți pacienți își autoadministrează tratament cu antibiotice, ar trebui să știe că sporirea rezistenței la antibiotice este cel mai periculos efect advers.

Între 2005-2015, la nivel global s-au vândut cu 65% mai multe antibiotice, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la institutul Johns Hopkins, Universitatea Princeton, luând în considerare și datele de la Centrul de Dinamică a Bolilor din Washington.

Cercetătorii au analizat studii din peste 76 de ţări, pe o gamă de peste 100 de tipuri de antibiotice. Pentru a determina dacă indivizii iau mai multe antibiotice, cercetătorii au convertit datele în doze individualizate zilnice şi le-au împărţit la 1.000 de oameni per ţară.

Rezultatul: oamenii iau cu 39% mai multe antibiotice decât luau în 2000.

Oamenii de ştiinţă specializaţi în microbiologie au realizat, recent, că aceste medicamente dau naştere unor bacterii rezistente la antibiotice, cunoscute drept supervirusuri. Este vorba de fapt despre niște bacterii care au evoluat trecând prin diferite tipuri de antibiotice. Când un supervirus produce o infecţie, este necesară o doză mai mare de antibiotice, care vine de obicei cu multe efecte nedorite şi care nu funcţionează întotdeauna, notează Mediafax.

A consemnat pentru #sitimedicale, I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *