Românii sunt de părere că prevenția și tratamentul cancerului ar trebui să constituie o prioritate la Președenția Consiliului UE. Personalul medical, cea mai căutată și sigură sursă de informare

0
903

Centrul pentru Inovație în Medicină și IMAS a făcut publice, ieri, datele unui studiu care arată preocuparea și îngrijorarea românilor privind așa-numita boală a secolului, cancerul, informează Agerpres.

De departe, cel mai concludent fapt în urma studiului „Atitudini și percepții despre cancer în rândul populației României” este acela că 58% dintre români consideră că prevenția și tratamentul cancerului ar trebui să fie prioritatea României la Președenția Consiliului Uniunii Europene în 2019.

Nevoia și preocuparea românilor de a face din această boală o prioritate națională este o consecință clară a faptului că „Un român din patru  are o experienţă directă sau mediată cu cancerul, ceea ce ne indică un impact major al bolii în cadrul populaţiei României”, explică Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină.

Studiul relevă o serie de date îngrijorătoare de-a dreptul, cum ar fi faptul că 4,4% dintre români au fost diagnosticaţi cu cancer la un moment dat, în timp ce 21,8% au un membru al familiei diagnosticat cu cancer, soţ, soţie, fiu, fiică, mamă sau tată.

Poate că acesta este și motivul datorită căruia nivelul de informare asupra inovaţiei în oncologie (medicina personalizată, imuno-oncologie) a crescut cu aproape 15% în ultimii 2 ani.

Se justifică astfel faptul că la întrebarea „Care credeţi că ar trebui să fie prioritatea României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în ceea ce priveşte domeniul sănătăţii?”, 58% dintre români au indicat prevenirea şi tratarea cancerului drept principal subiect care ar trebui promovat de ţara noastră, celelalte fiind prevenirea şi tratarea bolilor cardiovasculare (28,5%) şi prevenirea şi tratarea hepatitei C (7,6%).

Informarea asupra inovaţiilor în oncologie se corelează cu o atitudine mai optimistă în faţa bolii. 44% dintre români afirmă că au auzit despre medicina personalizată, numărul românilor care declară că sunt familiari cu acest termen fiind mai mare cu 14% faţă de nivelul anului 2016.

Aceeaşi dinamică se constată şi în privinţa imuno-oncologiei, termen pe care 42,5% dintre români afirmă că îl cunosc (în creştere cu 14,5% faţă de anul 2016). În privinţa termenului „testare cu biomarkeri”, 42,2% dintre respondenţi afirmă că sunt la curent cu această sintagmă.

Potrivit studiului, un număr semnificativ de români (43,7%) consideră că un diagnostic de cancer duce întotdeauna la deces, cu toate că 57,1% dintre respondenţi sunt de acord că medicamentele moderne pot prelungi viaţa pacientului cu cancer cu până la 10 ani, chiar dacă este vorba despre forme avansate ale bolii.

Medicii, prima sursă de încredere  

Medicii și personalul medical rămân principalele surse de informaţii despre cancer în rândul românilor, adică pentru 69,9% dintre cei intervievați, în creştere comparativ cu anul 2016. Mediul online şi emisiunile de televiziune sunt două surse de informare aflate la îndemâna oricui, dar care au înregistrat scăderi semnificative faţă de anul 2016.

Întrebaţi care este principala temere legată de cancer, principalele aspecte menţionate de respondenţi au fost: rata scăzută de supravieţuire a celor care suferă de cancer (27,8%), absenţa medicamentelor şi a altor materiale (12,8%), teama de boala în sine (10,8%) şi cheltuielile mari cu tratamentul (4,3%).

În privinţa costurilor noilor tratamente, 44,1% dintre respondenţi afirmă că aceste terapii nu sunt deloc accesibile şi cu siguranţă nu şi le-ar permite (acelaşi nivel ca şi în anul 2016).

Aliaţii principali identificaţi de români în lupta împotriva cancerului sunt prietenii şi familia (43,9%), noile tehnologii – medicamente, dispozitive sau intervenţii avansate (28,8%), medicii (17,9%), asociaţiile de pacienţi (3,3%) şi autorităţile (1,5%).

Studiul relevă faptul că 92% dintre pacienţi se declară mulţumiţi de pregătirea medicului oncolog, 89,9% sunt mulţumiţi de amabilitatea şi implicarea personalului medical, 81,1% spun că au primit informaţiile potrivite despre stadiul bolii şi opţiunile de tratament, 76,8% se declară mulţumiţi de condiţiile din spital (curăţenie, dotare tehnică), în timp ce 71,5% spun că sunt mulţumiţi de accesul la tratamentul de ultimă generaţie.

„La nivelul întregii populaţii, însă, procentul celor care consideră că durează prea mult pentru ca un medicament nou descoperit să ajungă în România este de 75,6% şi doar 30% dintre respondenţi consideră că statul român contribuie la asigurarea unui tratament corespunzător pentru bolnavii de cancer”, mai relevă studiul.

Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.010 persoane, datele fiind colectate în perioada 9 mai – 4 iunie 2018. Marja de eroare este de +/- 3,1%.

A consemnat pentru #stirimedicale, I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *