Prof. dr. Adrian Streinu Cercel: Costurile pentru serul antirabic sunt uriaşe

0
838

Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, a afirmat sâmbătă că, în prezent, costurile pentru serul antirabic sunt uriaşe.

‘De exemplu, nu se mai fabrică nicăieri ser antidifteric. Serul antitetanos pune şi el mari probleme, în momentul de faţă nu se mai face, se importă. Costurile pentru serul antirabic sunt în prezent uriaşe’, a spus prof. dr. Sterinu Cercel, în cadrul celei de a VII-a ediţii a Conferinţei naţionale RoVaccin.

El a menţionat că şi rabia este mortală. ‘Cine face rabie nu scapă. Nici aici, nici în Marea Britanie, nici în Germania, nicăieri. Şi când vorbim despre boli care sunt prevenibile prin vaccinare este o eroare să nu facem acest lucru. Cu o seringă, cu un tampon de alcool şi un plasture mic am rezolvat o problemă care poate fi limitatoare de viaţă’, a subliniat medicul.

Managerul Institutului ‘Matei Balş’ a arătat, în context, că preţul tratamentului bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare este mare.
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a vorbit şi despre HPV.

‘Să îi mulţumim Celui de Sus că a venit acum un vaccin cu nouă valenţe şi că scade rata de producere a cancerului de col uterin cu peste 98%’, a afirmat el.

AGERPRES/(AS – autor: Roberto Stan, editor: Andreea Rotaru)