Protest în Irlanda: 35.000 de asistente medicale cer creșteri salariale și condiții de muncă mai bune. Au fost anulate peste 2000 de operații

0
827

Peste 35.000 de asistente medicale au protestat în Irlanda de-a lungul zilei de miercuri, cerând creșteri salariale și condiții de muncă mai bune, care să oprească migrația personalului medical. Miercuri dimineață a început protestul asistentelor din Irlanda, însoțit de o grevă de 24 de ore. Sistemul medical a devenit pentru o zi nefuncțional, rămânând deschise doar secțiile de urgență. Toate programările medicale și operațiile plănuite pentru miercuri au fost amânate, informează televiziunea irlandeză de stat, RTE.

În total, au fost anulat aproximativ 25.000 de programări și 2000 de operații.

Guvernul irlandez a respins cererea de creștere salarială invocată în timpul negocierilor de sindicatul asistentelor medicale, susținând că guvernul are nevoie de fonduri suplimentare pentru cazul în care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană fără un acord negociat.

Greva de astăzi este doar prima dintr-un plan de șase greve generale stabilite pentru următoarele două săptămâni, anunțat de Organizația Irlandeză a Asistentelor și Moașelor (INMO).

INMO susține că asistentele medicale și moașele sunt plătite mai puțin decât în 2008, anul în care măsurile de austeritate au impus condiții dificile, susține The Guardian.

„Nicio asistentă medicală și nicio moașă nu își dorește o grevă, dar am fost forțați să luăm această măsură de guvernul care nu ne ascultă”, Tony Fitzpatrick, un oficial din cadrul INMO.

Guvernul spune că asistentele medicale vor primi o creștere salarială în urma unui acord deja existent, iar creșterile suplimentare pe care asistentele le invocă acum vor costa bugetul public 300 milioane euro pe an.

În acest context, prim-ministrul Leo Varadkar a declarat miercuri că „responsabilitatea financiară este o urgență, datorată creșterii probabilității unui Brexit fără acord”.

Sursă: The Guardian, RTI

Sursă foto: G4Media

NOTĂ Robert Ciobanu este bursier al Fundației Konrad Adenauer în parteneriat cu G4Media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *