Executivul vrea să scoată gărzile din categoria sporurilor plafonate

0
4406

Este mai mult decât clar: Guvernul vrea să împiedice cu orice preț greva generală din sănătate, iar confirmarea vine de la însuși premierul României. Viorica Dăncilă a anunțat, la un post de televiziune, că le va propune sindicaliștilor un nou set de măsuri ale Executivului, măsuri luate în urma consultărilor cu managerii de spitale.

Concret, întrebată despre nemulţumirile din sistemul sanitar, Dăncilă a amintit despre întâlnirea cu mangerii de spitale, spunând că, în urma acesteia, au fost făcute mai multe propuneri şi a fost stabilit un set de măsuri, document semnat de către toţi participanţii la discuţii.

Potrivit prim-ministrului Dăncilă, pentru detensionarea situației din sănătate, Executivul ar putea accepta plata suplimentară pentru gărzi și scoaterea acestora din categoria sporurilor plafonate la 30%. Alte măsuri despre care vorbește premierul ar fi și raportarea procentului de 30% la întreg sistemul, indiferent dacă „ordonatorul principal de credite al unităţii medicale este Ministerul Sănătăţii, Consiliul Local sau Consiliul Judeţean şi posibilitatea ca plata utilităţilor spitalelor să fie făcută de către ordonatorul de credite, respectiv administraţia locală”.

Viorica Dăncilă a reiterat ideea că, până la 15 mai, niciun angajat din sistemul public de sănătate nu va mai avea venituri mai mici de 20% peste venitul din 2016, măsură pe care o va pune pe tapet la discuțiile pe care le va avea săptămâna aceasta cu sindicatele.

Trebuie spus că potrivit noilor reglementări legislative, regulamentul de sporuri și implicit plata muncii în gardă a suferit modificări. De altfel, plata gărzilor conform noilor reglementări ridică cele mai mari mulțumiri în rândul cadrelor medicale, acestea fiind plătite la nivelul lunii ianuarie 2018 și nu la nivelul lui martie 2018, atunci când au intrat în vigoare majorările salariale.

Ca să nu mai vorbim despre faptul că Legea salarizării unitare a omis cu desăvârșire zece categorii profesionale din sistemul medical, printre care chimiști, biochimiști,  biologi, psihologi, infirmieri, brancardiei, personal TESA etc.

Amintim și că, joia trecută, peste 10.000 mii de angajaţi din sănătate au protestat în Piaţa Victoriei pe fondul nemulțumirilor legate de diminuarea veniturilorși plafonarea sporurilor la 30% pe ordonator principal de credite. Reprezentanţii Federaţiei Sanitas au anunţat că la 7 mai va fi declanşată o grevă de avertisment, iar la 11 mai este programată o grevă generală, din cauza „haosului din sănătate”, unde unele venituri au scăzut cu până la 1.300 de lei în urma aplicării salarăzării unitare.

A consemnat pentru #stirimedicale, I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *