Criza de medicamente crește comerțul online neautorizat, cu produse falsificate. Avertismentul vine de la Radu Gănescu, președintele COPAC

0
1077

„Avem o criză care se acutizează din ce în ce mai mult din cauza unor probleme pe care le întâmpinăm cu achiziţionarea de medicamente pe programe naţionale, pe diverse reţele, farmacii, cele care sunt legale. Nu numai că nu m-aş referi la OTC-uri (medicamente eliberate fără rețetă – n.n.), m-aş referi la acele medicamente care se dau pe reţetă, care au ajuns să se vândă pe site-uri, pe social media şi la care pacienţii sunt expuşi să achiziţioneze medicamente contrafăcute”. Avertismentul vine de la Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), declarații care, potrivit Agerpres, au fost făcute în cadrul conferinței PRIA Drugs and Medicine Publicity.

Gănescu susține că această deficiență din sistemul de sănătate public trimite pacienții, și pe cei cu prescripții medicale și pe cei fără, deopotrivă, direct în mediul online, un mediu absolut incontrolabil și, mai ales, „… în diverse locuri sau site-uri care nu au absolut nicio autorizaţie, nu au absolut nicio verificare din partea autorităţilor publice”.

Riscul este unul major, cu atât mai mult cu cât medicamentele vândute cu sau fără prescripție pe Internet nu sunt verificate de către autoritățile publice, pacienții riscând să fie expuși la achiziționarea produselor contrafăcute.

Președintele COPAC subliniază că se impune modificarea legislației privind comerțul on-line de medicamente, adăugând faptul că, „… trag un semnal de alarmă că dacă nu modificăm, nu îmbunătăţim legislaţia pentru a avea un control clar a ceea ce se întâmplă online, o să ajungem ca pacienţii noştri – şi nu este prima oară – să înghită tot felul de produse absolut nebenefice sănătăţii lor din diverse locuri sau site-uri care nu au absolut nicio autorizaţie, nu au absolut nicio verificare din partea autorităţilor publice. (…) Vedem foarte multe anunţuri de medicamente care sunt pe programe naţionale, pe site-uri cunoscute de mici vânzări”.

Publicitatea, o soluție viabilă

O soluție viabilă în acest sens vine chiar de la consilierul de stat Diana Păun. Aceasta susține că „Este nevoie de un cadru legislativ bine pus la punct în domeniul publicităţii la medicamente. Fie că este vorba despre cele eliberate sau nu cu prescripţie medicală, fie că este vorba de medicamente generice sau inovative. Dincolo de cadrul legislativ, o importanţă deosebită o are informarea în rândul populaţiei, iar aceasta trebuie să fie făcută de profesionişti, să fie fundamentată ştiinţific şi comunicată prin canale adecvate”.

Consilierul de stat militează pentru campaniile de informare, care, în opinia ei, contribuie la îmbunătăţirea educaţiei pentru sănătate a pacienţilor români, astfel încât aceştia să poată lua decizii informate asupra modului în care îşi gestionează propria sănătate.

A consemnat pentru știri Medicale I.P.

#stirimedicale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *