Președintele României spune că trebuie luate rapid măsuri concrete pentru rezolvarea problemelor cronice din sistemul sanitar

0
1994

„Când vorbim despre viitor, vorbim despre tineri medici, cărora le revine datoria de a aduce mai departe numele predecesorilor lor și reputația spitalelor în care s-au format, dar și despre proiectele și obiectivele pe care ni le-am asumat în plan extern. Viitorul înseamnă acces universal la actul medical și un nou concept bazat pe prevenție, medicină personalizată, inovare și sustenabilitate. Pentru atingerea acestor obiective, este nevoie rapid de măsuri concrete pentru a rezolva problemele cronice ale sistemului sanitar românesc”, a declarat președintele Klaus Iohannis, în contextul decorării mai multor instituții medicale și medici din țară.

Se pare că deblocarea situației din sănătate nu este doar preocuparea președintelui, ci, mai nou, a tuturor decidenților politici, care au înțeles gravitatea și haosul în care se scaldă sistemul sanitar public de sănătate. Astăzi, inclusiv premierul a solicitat identificarea problemelor salariale din sănătate până la finalul acestei săptămâni, urmând ca, de săptămâna viitoare, să fie purtate discuții cu managerii de spitale.

Astfel, prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat că dorește subiectul salariilor din sistemul sanitar public închis. Tocmai de aceea, le-a cerut miniștrilor muncii, finanțelor și sănătății, în ședința de guvern de astăzi, să găsească soluții viabile pentru rezolvarea problemelor salariale. Ba mai mult, premierul este decis să-i cheme la discuții inclusiv pe managerii din spitalele ai căror angajați au protestat vehement împotriva efectelor abuzive ale Legii salarizării unitare.

Reamintim că în ultima perioadă angajații mai multor spitale din România au declanșat greve spontane, nemulțumiți de noua lege a salarizării și de noul regulament al sporurilor.

Trebuie specificat că există spitale în care salariile s-au dublat, dar, în același timp, există și situații în care, în același spital, s-au înregistrat scăderi consistente de până la 3.000 de lei. Ministerul Sănătății a admis că salariile unora dintre angajații din sistem au scăzut, dar a solicitat ca tăierile să fie acoperite din fondurile proprii ale spitalelor.

A consemnat pentru #stirimedicale, I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *