În sfârșit, o veste bună! Iar aceasta vine chiar de la ministrul Sănătății! Spitalele din România au posibilitatea legală de a se autofinanța prin efectuarea serviciilor medicale la cerere.
Ce înseamnă aceasta? Înseamnă că unitățile spitalicești pot obține venituri suplimentare legal dacă își pun la punct acest sistem de servicii medicale la cerere. Este nevoie numai de un management capabil să furnizeze astfel de servicii pentru că, așa cum spuneam, baza legală deja există.
Însăși ministrul Sănătății este cea care confirmă această posibilitate, făcând referire la prevederile art.237 lit.m) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare și a prevederilor Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condițiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
Mai mult, declarațiile ministrului Sănătății în acest sens arată clar faptul că încurajează această practică, afirmând că unitatea medicală pe care a manageriat-o la Baia Mare a realizat anul trecut venituri proprii, din servicii medicale la cerere, în valoare de peste 6 milioane de lei, sumă cu care spitalul a achiziționat aparatură medicală.
„(…) O lege nouă nu pot să dau pentru că există deja posibilitatea efectuării serviciilor medicale la cerere. Doar mergând, stimulând, vorbind şi arătând că se poate. Cred că asta este cel mai important, să arătăm că se poate. În primul rând, o să discut cu managerii din subordinea Ministerului Sănătăţii, apoi cu toţi ceilalţi. Există mijloace moderne de comunicare, inclusiv un transcript. Da, se poate, există acest articol care îţi permite să faci asta. Să poţi să te finanţezi”, a afirmat Sorina Pintea în cadrul unei conferinţe pe teme medicale.
Trebuie menționat faptul că exemplul ministrului Sănătății nu este un caz izolat. Un alt spital care oferă astfel de servicii este și Spitalul de Pediatrie Ploiești. Iar noi sperăm că acesta este numai începutul unei noi ere în spitalele de stat.
#stirimedicale