Sindicaliştii din sănătate au decis calendarul protestelor, nemulţumiţi de salarizarea personalului medical, acestea debutând cu patru zile de pichetări la Ministerele Muncii, Sănătăţii şi Finanţelor, în 20, 22, 27 şi 29 martie, iar în luna aprilie va fi organizat un miting cu peste 20.000 de participanţi.

0
8106

„S-au stabilit acţiunile pe care le vom urma. Pe 20, 22, 27 şi 29, luna aceasta, vom avea pichetări la cele trei ministere, Muncă, Sănătate şi Finanţe. Începând de mâine (marţi n.r.) vom strânge semnături în vederea declanşării unei greve generale, iar, când vom avea destule semnături strânse, vom stabili şi data grevei, iar pentru luna aprilie am stabilit un miting şi un marş. Sunt mai multe date luate în calcul, astfel încât să nu mai păţim ca data trecută să ne respingă solicitarea de autorizaţie a acestui miting. Vom propune mai multe date şi bănuiesc că pentru una dintre ele vom avea aprobare şi vom organiza un miting. Estimăm 20.000 de participanţi, pentru că s-a întrebat fiecare lider judeţean cu câţi oameni poate participa şi s-a ajuns la această cifră”, a declarat luni, pentru AGERPRES, preşedintele SANITAS Bucureşti, Viorel Huşanu, după încheierea Consiliului Naţional.

Acesta a precizat că în cadrul Consiliului au fost votate trei revendicări, şi anume eliminarea pragului de 30% prevăzut în Legea Salarizării pentru sistemul de sănătate, respingerea anexei 10 privind sporurile, dar şi majorarea salariilor pentru toţi salariaţii din sănătate şi asistenţă socială.

„În unanimitate, toţi liderii din Consiliul Naţional au votat următoarele revendicări: eliminarea pragului de 30% prevăzut în articolul 25 din Legea salarizării pentru sistemul de sănătate şi respingerea în totalitate a anexei 10 privind sporurile, care practic reprezintă un ajutor social pentru unii, în niciun caz un regulament corect de sporuri. Solicităm aplicarea regulamentului de sporuri aşa cum a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, cu sporuri între 0-85%. A treia revendicare, poate cea mai importantă, este majorarea salariilor pentru toţi salariaţii din sănătate şi asistenţă socială, alţii decât asistenţii şi medicii, cărora le-a crescut de la 1 martie 2018. Ei aveau aşteptări de o creştere de 25%, aşa cum prevedea Legea salarizării, numai că odată a cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat s-a anulat această creştere. Vrem o creştere reală de 25% pentru toate aceste categorii”, a spus Huşanu.

În data de 7 martie, într-o scrisoare deschisă transmisă parlamentarilor, Federaţia SANITAS a atras atenţia că ignorarea solicitărilor sindicaliştilor din sănătate nu face decât să concentreze nemulţumirile celor peste 100.000 de membri ai organizaţiei şi ar putea conduce la proteste sindicale generalizate.

Sindicaliştii solicită public susţinerea amendamentelor depuse de organizaţie în vederea modificării OUG nr 91/2017 pentru completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

De asemenea, reprezentanţii federaţiei cer eliminarea discriminării unor categorii profesionale din sănătate şi asistenţă socială, „discriminare pe care parlamentarii au legiferat-o prin adoptarea Legii-cadru nr. 153/ 2017”, dar şi un mod corect şi legal de relaţionare cu organizaţiile sindicale.

Consiliul Naţional SANITAS s-a întrunit luni, 12 martie, la solicitarea membrilor care au cerut sancţionarea drastică a tuturor decidenţilor pentru atitudinea constant discriminatorie faţă de angajaţii din sănătate şi asistenţă socială.

„Astăzi, 12 martie 2018, membrii Consiliului Naţional al Federaţiei SANITAS din România, reuniţi în şedinţă extraordinară, au luat act de acumularea din ce în ce mai rapidă a nemulţumirilor angajaţilor din sănătate şi asistenţă socială, legate de discriminările salariale practicate de actuala guvernare; au analizat rezultatele negocierilor purtate în ultima lună cu reprezentanţii puterii, subliniind faptul că guvernanţii nu-şi ţin promisiunile făcute – nici cele legate de modificările Legii – cadru a salarizării, nici cele privind noul Regulament de sporuri; au luat act de reacţiile spontane de protest, din ce în ce mai numeroase, înregistrate în instituţiile de sănătate şi asistenţă socială din ţară. Ca răspuns la nemulţumirile celor peste 100.000 de membri SANITAS din întreaga ţară, membrii Consiliului National SANITAS au votat programul de proteste din perioada imediat următoare: 20, 22, 27 şi 29 martie – pichetarea Ministerului Muncii, Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Sănătăţii; miting de protest în a doua jumătate a lunii aprilie. În paralel, Federaţia SANITAS începe procedurile de declanşare a conflictului colectiv de muncă; organizaţiile membre SANITAS strâng semnături pentru pregătirea grevei în sănătate şi asistenţă socială”, se spune într-un comunicat al SANITAS.

Sursa: FederațiaSanitas.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *