Au reînceput protestele în sănătate: tehnicienii și moașele au protestat în fața Spitalului Județean de Urgență Cluj

0
1894

În sănătate pare că reîncepe valul protestelor. După ce ieri angajații de la Spitalul Malaxa din București au inițiat o petiție prin care își cer drepturile salariale și își exprimă neîncrederea în Executiv, acuzând că noile modificări legislative s-ar fi operat conform înțelegerii dintre sindicate și Executiv, dar în favoarea acestuia din urmă, iată că a venit rândul celor de la Spitalul Județean de Urgență Cluj.

Azi dimineață, peste 30 de tehnicieni și moaşe au protestat în faţa Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj, amenințând cu demisia în bloc dacă nu li se admit revendicările. Protestatarii au cerut să fie încadrați în funcția de asistenți medicali, așa cum li s-a promis în urma negocierilor dintre sindicate și guvernanți. În plus, aceștia au acuzat că sunt singurii angajați din toată țara, din sistemul de sănătate public, cărora nu li s-au mărit salariile conform noilor modificări legislative.

Tehnicienii și moașele de la Spitalul Județean de Urgență Cluj, aproximativ 75 la număr, se simt discriminați de noile prevederi legale, afirmând că au rămas singurii tehnicieni radiologi și moașe din țară care nu au fost încadrați conform noilor reglementări, ei nefiind asimilați cu funcția de asistent medical. Deși de mai bine de două luni au trimis numeroase memorii pe la toate instituțiile abilitate și au încercat să ia legătura cu ministrul Sănătății, nu au primit niciun răspuns.

Prin urmare, mai puțin de jumătate dintre acești angajați și-au strigat nemulțumirile în fața spitalului, restul și-a continuat treaba pentru a nu bloca activitatea din spital.

„… o rugăm pe doamna ministru să ne asculte, să ne rezolve problema, de două luni am trimis memorii: dânsei, ministerului Sănătății, ministerului Muncii, Avocatului Poporului, tuturor instituțiilor posibile, n-am primit niciun răspuns.”, spune Marcela Nemeș, tehnician de radiologie și imagistică, citată de televiziunile locale.

Moașele de la spitalul de urgență sunt, de asemenea, nemulțumite din cauza faptului că deși sindicatele au obținut dreptul de a fi asimilate cu funcția de asistent medical, această revendicare nu a fost transpusă în OUG 41/2018, cu atât mai mult în practică.

Revendicările moașelor și tehnicienilor de la Cluj sunt susținute inclusiv de medicii din spital, iar protestarii sunt dispuși să apeleze la orice formă de protest pe care o au la îndemână ca să-și primească drepturile legale.

„Sunt colegii noștri, fără de care noi nu putem lucra. E ca și cum participi la un cross și nu ai avea picioare. Nu putem lucra fără ei și într-adevăr este o nedreptate să nu se aplice legea și pentru ei.”, spune medicul Anca Ciurea unul dintre susținătorii protestatarilor.

De cealaltă parte, reprezentanții spitalului susțin că legea ar trebui modificată pentru că aceste categorii nu beneficiază la ora actuală de măriri conform actului legal.

A consemnat pentru #stirimedicale, I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *