Medicii ar putea avea posibilitatea, legal, de a se pensiona la cerere, la vârsta de 67 de ani, conform unei noi inițiative legislative, depusă săptămâna trecută la Senat, de către fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog, și senatorul PSD, Ion Rotaru.
Cei doi parlamentari sunt de părere, notează Mediafax, că acest proiect legislativ ar putea soluţiona problema deficitului de personal din sistemul medical.
Concret, inițiativa tandemului Bodog-Rotaru vizează modificarea art. 391, alin. (1) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. În textul inițiativei legislative se precizează că: „Medicii se pensionează la cerere, la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex. Cererea privind menţinerea în activitate până la împlinirea vârstei de 67 de ani se depune, de către medic, la unitatea angajatoare în anul anterior împlinirii vârstei de pensionare şi cu cel puţin 3 luni înaintea datei de împlinire a vârstei de pensionare”.
Lipsa specialiștilor din sistem și deficitul de personal sunt două argumente pe care mizează inițiatorii pentru aprobarea noului proiect de lege, explicate pe îndelete chiar în expunerea de motice a actului: „Aproape că nici nu mai e cazul să discutăm cu privire la presiunea imensă care se exercită asupra sistemului medical românesc din cauza lipsei deja cronicizate a personalului medical în special în zonele mai puţin dezvoltate, dar chiar şi în oraşele mari, cum sunt capitalele de judeţ. Astfel, conform statisticilor publicate, deşi promoţiile absolvenţilor de învăţământ superior de licenţă în domeniul medical, în ultimii ani din România au fost de patru ori mai mari faţă de cei 2.500 de absolvenţi în 1990, multe spitale din ţară au secţii închise din lipsă de specialişti”.
Interesant este că propunerea legislativă nu le va îngrădi medicilor „ (…)dreptul de a beneficia de pensie la momentul împlinirii vârstei de pensionare prevăzută în Legea 263/2010”, se mai arată în expunerea de motive.
Astăzi, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei, așa cum este ea prevăzută în Legea 230/2010. În forma în vigoare a Legii 95/2006, art. 391, alin. (1) face referire la alte aspecte decât cele prevăzute în iniţiativa legislativă a celor doi senatori PSD.
Camera decizională pentru aprobarea acestui proiect este Camera Deputaţilor.
A consemnat pentru #stirimedicale, I.P.